ParkinsOn Dance

Din martie 2023, particip la dezvoltarea unui program-pilot, de evaluare psihologică, dans-terapie și psihoterapie pentru pacienți cu Boala Parkinson, gație unui proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația Entuziart, Asociația mai Puternici decât Boala Parkinson, Clinica Neuristica, Asociația Developing Art, CNDB și Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

A fost o bucurie să observ cum se dizolvă rezistențele inițiale și cum încet încet oameni care evitau mișcarea din cauza jenei sau a durerii, ori pretextând că nu sunt ei cei vizați (și aici mă refer la aparținători), și-au dat voie să experimenteze și am putut zări cum le înflorește surâsul pe chip, uneori poate după mult timp. Din feedback-urile pacienților aș cita: „entuziasm”, „confort psihic”, dar și „provocare”, „interacțiune umană”, „creșterea încrederii în viitor”. „Mă simt mai puternică pe picioarele mele” – spune o pacientă.

Nu am analizat încă statistic datele din cercetare, dar un efect vizibil cu ochiul liber a fost de pildă faptul că o pacientă la testarea de la început a fost complet incapabilă să-și deseneze imaginea corpului, pentru ca la finalul pachetului de ateliere să reușească să deseneze una chiar elaborată, plină de culoare și de vivacitate. Mai mult, la evaluarea finală, aceeași doamnă mi-a vorbit îndelung despre cum vede acum boala ca pe o șansă de a-și recăpăta controlul vieții, de a trăi în prezent și de a se preocupa mai puțin de problemele altora. Pentru mine a fost o imensă satisfacție să-i văd progresul, mai ales știind că acea doamnă chiar a ezitat să se înroleze în program, temându-se că nu ar face față.

Pentru mai multe detalii, vă invit să lecturați interviul pe care l-am dat alături de co-inițiatoarea Dr. Bianaca Nițu revistei Psychologies.

Din septembrie 2023, vom continua ce am început, grație unei finanțări ARCUB – București Acasă – proiect Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate.